https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Астмата не идва изведнъж и не минава бързо

0

Мъчителна кашлица, която се задържа повече от месец и се обостря нощем, е един от най-характерните симптоми на астмата

астмата
Медицината не лекува окончателно астмата, но с модерни терапии контролира възпалението и така разрежда пристъпите.

Ако човек или негов близък роднина има алергия, при необяснима продължителна кашлица със свиркащи хрипове задължително трябва да се консултира с лекар. Много вероятно е да развива астма. Между тези заболявания доказано има връзка. Половината от астматиците страдат едновременно и от алергичен ринит или уртикария, а понякога и от двете.

Астмата е хронично възпаление на дихателните пътища. Те набъбват и не пропускат достатъчно въздух в дробовете. Бронхите в тях наподобяват дърво с множество все по-малки разклонения към периферията. Когато се възпалят, белодробното дърво заприличвала топка, в която едва прониква въздух, и се стига до свиркащи хрипове, стягане в гърдите, кашлица, задух. При тежка криза усещането е сякаш се задушаваш или се давиш, защото
набъбналите тъкани в белите дробове отделят повече слуз.

Заболяването засяга хора от всички възрасти, но най-често започва в детството

Точната причина за астма не е известна. Приема се, че има наследствена склонност към появата на алергии, наречена атопия, което включва и предразположение за астма. Вероятно влияят и някои респираторни инфекции в детството, когато имунната система е още недоразвита.

При генетично предразположение за астма или атопия излагането на дразнители като тютюнев дим, фини прахови частици, токсични газове може да изиграе роля на спусък за отключване на астма.

Една от теориите за увеличавенето на броя на астматиците е хигиената хипотеза. Според нея превръщане на хигиената в култ е довело до промени в условия на живот и рязко ограничаване на контакта с микроорганизми от средата, които от хилядолетия са безобидни за човека. Но ако имунната система не ги е срещала редовно в детството, при контакт реагира бурно с алергични реакции, включително с астма.

Категорична диагноза може да постави само алерголог или имунолог. Задължително потърсете консултация при следните симптоми:

Кашлица, която се влошава сутрин и нощем.

Хрипове и подобни на свиркане звуци на фона на затруднено дишане.

Стягане в гърдите, което не преминава бързо или създава усещане, че сте затиснати от тежест.

Недостиг на въздух.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.