https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ароматерапията – хем приятна, хем лековита

0

Още от древността ароматерапията е използвала миризмите за благото на здравето. Ароматите допринасят за физическото и психическо здраве на човека

ароматерапията
Ароматерапията – хем приятна, хем лековита

Ароматерапията е терапия за духа и тялото. Но по какъв начин толкова ефирна субстанция като аромата влияе върху организма на човека?…

АРОМАТЪТ СЕ РАЖДА В ГЛАВАТА

Почти 90 % от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез очите. Още 8 % – с ушите; на носа се падат само 2 %. По това се различаваме от останалите живи същества – от бактериите до растенията, от насекомите до животните, – които получават по-голямата част от информацията за средата и един за друг именно във вид на химически сигнали-миризми.

Отговорът на въпроса как именно организмът различава един аромат от друг и къде се случва това е даден едва през 90-те години на миналото столетие. Оказва се, че при човека с обработката на информацията за мириса се занимава не носът и не дори специален орган, наречен „обонятелна луковица“, както е при животните, а целият мозък. За откритие американските учени Линда Бах и Ричард Аксел получават Нобелова награда за 2004 година заради огромната му значимост за физиологията и медицината.

Бах и Аксел установяват, че всеки рецептор от обонятелната система разпознава „свой“ участък в молекулата на аромата и изпраща в мозъка съответния сигнал. А мозъкът обединява частите на посланието в единно съобщение.

В разпознаването на един мирис може да участват до хиляда неврона. Учените установяват също и семейството гени, които отговарят за работата на обонятелните рецептори.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.