Сънната апнея може да ви направи сприхави и избухливи

Сънната апнея е заболяване, което има въздействие и върху емоциите на болния

apneya
Хората, които страдат от сънна апнея имат проблем не само със съня.

Оказа се, че това заболяване е измъчвало и продължава да измъчва известни хора от миналото, и от днес.

За гениите са писани книги, статии, които описват формирането на мирогледа им, обкръжението им, материалното им състояние – с една дума, всичко, което от гледна точка на изследователите влияе върху творчеството им. Но рядко се споменава за здравословното им състояние. А именно то понякога е най-мощният фактор, оформящ световъзприятието на великите.

Йохан Брамс – сприхавият композитор

Един ден, тръгвайки си от изискана вечеря, Йохан Брамс казва: „Ако съм забравил да оскърбя някого, извинете ме, за Бога!”. Никой не обръща внимание на тази фраза, защото всички познават отвратителния характер на композитора.

johannes-brahms
Но невинаги е било така. На младини той е изключително мил. Става раздразнителен в зряла възраст – силно изпълнява, пуска си брада и започва да пие. Често туристите в столицата на Австро-унгарската империя се забавляват, виждайки знаменития музикант заспал в кафенето. С годините Брамс престава да се грижи за външността си и често се появява на улицата небръснат и раздърпан, което в края на XIX век е признат за лош вкус.

Но това, което всички възприемат за странности на композитора, всъщност е заболяване, наречено апнея, или спиране на дишането, която по онова време не е класифицирана като болест. Пристъпите на обструктивна нощна апнея, както при повечето хора, се случват при Брамс насън. Кратковременното спиране на дишането е предизвикано от това, че в се стесняват горните дихателни пътища вследствие на увеличаването на сливиците, мекото небце, на различни черепно-лицеви аномалии. Всичко това препятства въздушния поток при вдишване. Човек,започва да хърка (първият признак на апнея), събужда се от недостиг на въздух, след няколко минути заспива и скоро отново сe събужда. Някои болни могат да се събуждат и заспиват по сто пъти за нощ. Резултатът е сънливост през деня, епизоди на краткотрайни заспивания, главоболие, нарушена обмяна на веществата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.