https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Апетитът – как да го контролирате, така че да не напълнявате?

0

Апетитът се контролира от област в мозъка, наречена хипоталамус

Хормоните инсулин и лептин, чието съдържание се повишава след хранене, въздействат хипоталамуса и той потиска апетита. Но има и друг път за регулиране на чувството за глад без участието на хормони – чрез вкусовите рецептори. Това е възможно благодарение на мозъчните клетки таницити. Те получават информация за храната чрез рецепторите на езика и предават сигналите в хипоталамуса. Ето някои продукти, които ще накарат мозъка ви по-бързо да усети ситост.

Най-силна и бърза реакция на таницитите осигурили двете незаменими аминокиселини лизин и аргинин – само за 30 секунди мозъчните клетки „засекли“ тези вещества и предали информацията до хипоталамуса.

Когато употребявате храна, богата на аргинин и лизин, рецепторите за вкуса умами (вкус на високобелтъчни вещества, определян като самостоятелен, пети вкус, в Китай, Япония и други страни от Далечния изток) върху езика отбелязват присъствието й и предават съобщения в мозъка и апетитът намалява.

Аргининът и лизинът се съдържат в голямо количество в месото и рибата: говеждо, свинско, кокоше, пуешко, черен дроб, скумрия, риба тон, сьомга. От растителните храни, съдържащи аргинин и лизин, най-важните са леща, пшенични кълнове и авокадо.

Ако съчетаете контрастни вкусове в едно хранене, това ще позволи да се задействат максимален брой рецептори и по-бързо да се получи сигнал за насищане. Условно разделете порцията си на няколко части. След това ги напълнете с различни продукти – месо или риба с натурални подправки, зеленчуци, каша. Можете да използвате като подправка домашен кисело-сладък сос, който също ще активизира максимално вкусовите ви рецептори.

Хората, които на едно хранене приемат малки порции от различни продукти, се насищат с по-малко количество храна. Все пак трябва да се спазва мярка и от всеки продукт да се сложат по 1 – 2 лъжици – не повече.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.