https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Апендикс – знаете ли всичко за него?

0

Има някои важни подробности за апендикса, които трябва да се знаят от всеки

appendix
Чували сте вероятно за него, може би ваш близък е страдал от възпаление на апендикса, може би дори е опериран. Знаете, че обикновено не е добре да ви боли и нямате особена представа каква функция изпълнява в тялото ви, освен че в определен момент може да ви заведе в лекарския кабинет и да ви отвори грижи. Не сте единствените. Дълго време и учените не са били съвсем наясно защо изобщо е необходим апендикс на човека.

АПЕНДИКСЪТ ВИ ТРЯБВА

Неотдавна учени допускат, че всъщност органът не е излишен придатък на сляпото черво, който еволюцията просто е забравила в човешкото тяло. Предполага се, че апендиксът служи като резервоар за полезни микроорганизми, които да заредят отново чревния
тракт, в случай че бактериалната му флората бъде сериозно нарушена.

БОЛКАТА НЕВИНАГИ Е ДОЛУ ВДЯСНО

При повечето хора апендиксът се намира точно в тази област на корема, но не е задължително. Може да е разположен задно или във възходящо положение, а съответно и болката като симптом за проблем с апендикса да се усеща на друго място.

ОТ АПЕНДИКС СТРАДАТ САМО МАМИТЕ

И да, и не. Повечето пациенти, които страдат от възпаление на апендикса, са на възраст от 1 0 до 30 години. Но напоследък процентът на хората, страдащи от апендицит в зряла възраст, се увеличава. С други думи, никой не е застрахован, мъжете дори по-малко. Според статистиката повечето пациенти с проблемни апендикси са от силния пол.

ЩОМ БОЛКАТА ПРЕМИНЕ, ПРОБЛЕМЪТ Е РЕШЕН

Острото пронизване може да ви заведе в спешното свити на кълбо. А може и да спре и да ви остави с фалшивото и коварно усещане, че всичко май се е разминало и е наред. Не бързайте да се успокоявате. Изчезването на болката може да е сигнал за перфорация на възпаления апендикс, а това е сериозно състояние, което изисква спешна лекарска намеса. При всички случаи при силна и остра болка в коремната област е добре да ви види специалист.

ОПЕРАЦИЯТА Е ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕЧЕНИЕ

Хирургичното отстраняване на апендикса все още се счита за златен стандарт в лечението на възпалението на този орган. Според някои изследвания при немного сериозните апендицити може първо да се прибегне до медикаментозна терапия, преди пациентът да бъде подложен на операция, пише „За жената“. Вероятността обаче от последващ по-сериозен рецидив на възпалението остава и учените все още не са готови да заменят отстраняването на апендикса с антибиотик.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.