https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кой е най-мощният антиоксидант?

0

Има много претенденти за титлата „най-мощен антиоксидант“, но по-специално ще обърнем внимание на един от тях

Антиоксидант – средство, което успешно се бори със стареенето на организма и възпалителните процеси.

Кой е най-мощният антиоксидант?

За селена се знае, че подобно на витамините A, G и Е е мощен антиоксидант и в комбинация с тях пази клетките от преждевременно стареене.

•Действа благоприятно на щитовидната жлеза и активира ензимите, които стимулират производството на важни хормони.

• Изключително ефикасен е за профилактика на сърдечните болести. Доказано е, че при хора с ниски нива на селен появата на кардиопатии е със 70% по-честа, отколкото при такива с нормални нива. Редица изследвания сочат, че селенът е фактор за контрола и предотвратяването на сърдечните аритмии.

• При стрес, проблеми с нервите, изтощеност, голямо физическо и психическо напрежение селенът усилва съпротивителните сили на организма.

• Предполага се, че неутрализира някои карциногени и пази от отделни видове рак.

• Облекчава горещите вълни и дискомфорта на жените в менопауза. На мъжете също е необходим – те го губят със спермата. Важен е за бременните – при недостиг се раждат бебета с малформации.

Необходимата дневна доза е около 50 мкг за жени, 70 мкг за мъже, 65 мкг за бременни и 75 мкг за кърмачки. Токсичната доза е 800 мкг. По-големи дози предизвикват нервност, депресия, гадене и повръщане, потене, слабост, косопад и чупливи нокти.

Тялото ни не произвежда минерала, набавяме си го от храната. Има го в морските продукти и субпродуктите като бъбреци, черен дроб, месо, чесън, зърнените култури, пшеничен зародиш, трици, лук, домати, броколи. Термичната обработка на храната го унищожава, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.