Защо не бива да се прекъсва лечението с антибиотици?

Антибиотици се пият само по лекарско предписание и толкова дълго, колкото докторът е казал, напомнят медиците в сезона на настинките и грипа

Тези болести са от вируси, а антибиотици се взимат само срещу бактериална инфекция.

Повтарящите се предупреждения са заради данни, че българите много често си самопредписват антибиотици, понеже смятат, че с тях по-бързо ще се излекуват. Те обаче не помагат, а само се натрупват дълготрайни отрицателни ефекти за здравето.

Злоупотребата крие много опасности, една от които е антибиотиците да престанат да действат дори когато са необходими, защото организмът става резистентен. Това означава, че бактериите не се повлияват. Те са мутирали и са станали устойчиви заради прекомерната употреба на тези медикаменти.

В цял свят антибиотици често се изписват, а много хора ги пият и без предписание

В България това се случва още по-често – лични лекари се презастраховат и дават антибиотици „за всеки случай“, без дори да са пратили болния на микробиологично изследване.

Дори и при необходимост изписваните медикаменти са от широкоспектърните и освен бактерията, срещу която трябва да действат, унищожават много други, полезни за организма.

Според специалистите е добре пациентите да знаят какво трябва да направи докторът, преди да предпише антибиотик. Не са много случаите, когато е наистина необходимо, защото обикновено става дума за вирусни, а не за бактериални инфекции. Така е, понеже вирусите се разпространяват много по-лесно от бактериите.

За да е сигурен, че става дума за бактериална инфекция и за да разбере точно каква, личният лекар трябва да изпрати пациента за кръвни и микробиологични изследвания. Ако не го е направил, болният може бързо да потърси второ мнение, преди да започне да взима изписания антибиотик, съветват медиците.

След като вече пият антибиотик, болните трябва да следват докрай курса, който им е предписан. Голяма грешка е да спрат примерно на третия ден, защото са се почувствали добре.

Като не се довърши курсът, бактериите остават неунищожени. Те обаче развиват устойчивост към антибиотика. При следващата употреба той вече не им действа.

Според статистиката на Световната здравна организация всяка година в Европа от инфекции умират около 25 000 човека, защото няма с какво да бъдат лекувани – развили са антибиотична резистентност. За САЩ числото е 23 000. Тенденциите са към увеличаване.

Най-черногледо настроените учени твърдят, че заради прогресиращата устойчивост на бактериите срещу антибиотиците в следващите десетилетия може да се върнат инфекции, които отдавна бяха престанали да бъдат животозастрашаващи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.