Антибиотиците – всичко, което трябва да знаете за тях

Антибиотиците все още предизвикват полемики за това дали са вредни или полезни, или безвредни. Най-добре е да сме информирани

антибиотиците
Откриването на пеницилина през 1928 г. от Александър Флеминг промени медицината и удължи живота на хората благодарение на цял нов клас лекарства – антибиотиците.

Антибиотиците са мощно средство срещу бактериални инфекции, но изтребват и полезните за човека бактерии и действат зле на някои органи и системи. За тях трябва да се знае и че

Те не са панацея за всяка заразна болест. Помагат само при бактериални инфекции, но са безпомощни срещу вирусните. Някои са с широк спектър на приложение и се предписват от лекаря, без той да е наясно каква е инфекцията. Други са с тесен спектър и действат срещу малки групи микроби. За избор на правилен антибиотик се прави микробиологичен тест на вида на заразата.

Ако често се лекувате с антибиотици, това увеличава риска да ви навестят бактерии, които им устояват

Тогава става опасно, защото докторите няма да знаят как да ви излекуват от поредната инфекция. Трябва да приемате антибиотици само когато абсолютно се налага. След като се почувствате по-добре, не бива да спирате приема им, преди да е изтекъл курсът на лечение. Преждевременното спиране на антибиотика води до развитие на устойчиви бактерии.

Буквално думата „антибиотик“ означава „срещу живота“. Тези лекарства не подбират, т.е. убиват и полезните, и вредните бактерии.

А полезните синтезират витамини, усилват имунитета и участват в храносмилането. Ако намалее количеството им, се развива малабсорба-ция (не се усвоява храната в червата), диария и витаминозен дефицит. За да се избегнат тези усложнения, трябва 4 часа след антибиотика да се пият пробиотици.

Антибиотиците не дават на имунната система да се разгърне. Когато човек е болен, тя се бори с болестта, но антибиотикът й пречи да произведе нужния брой антитела. Така, след като оздравее, човек остава уязвим за същата инфекция и в бъдеще тя го повтаря.

Антибиотиците може да породят силни алергични реакции с подуване на гърлото и затваряне на дихателните пътища. Обривите също са честа антиоиотич-на алергия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.