Антибактериална подправка: копър

Копърът представлява растение, на което листата и семената биват използвани за подправка още от дълбока дреност. Има данни за използването му от писменост на стар нордически диалект, където е намерен под името dilla, което означава спокойствие. И това не е случайно. Самото му старо име отразява неговата употреба в традиционните ястия или като лекарство  – за успокоение на стомаха и неспокойния сън. Освен тях обаче копърът притежава множество здравослови ефекти, които играят голяма роля от хилядолетия, за да задържат позициите на копъра като най-популярна подправка в целия свят.

Lemon dill soup-9236Ориентировъчният дневен прием /ОДП/, приет от СЗО като базов за количествата полезни вещества за човек, в 4 грама копър се съдържат следните минерали и витамини: калций – 6,3% от ОДП; манган – 4%; желязо – 3,8%; фибри – 3,5%; магнезий – 2,6% и едва 9 калории – под 0,5% от ОДП.

По-голямата част от своето благотворно влияние, копърът дължи на два основни типа съединения: монотерпини и флавоноиди.

Монотерпените представляват органични съединения, като те биват синтезирани от самото растение, за да отблъсква от своите семенници и стъбла насекомни вредители. Основният монотерпен, който помага за облекчаване на болките, газовете и други стомашни проблеми е лимонена, който носи още името дипентен.

Другият вид съединения са флавоноидите, които са клас съединения от метаболизма на растенията, които са познати със своето антиоксидантно действие. Много често те се срещат и под наименованието „биофлавоноиди“, но всички флавоноиди в храните са с биологичен произход.

Друга полезна част от копъра е неговото масло. То е изключително богато на флавоноиди, което и му придава бактериостатични свойства. Те могат да се сравнят само с тези на чесъна, но за разлика от неговите са далеч по-добре ухаещи. Освен това в чесъна неговата бактерицидна съставка е в много по-ниска концентрация, отколкото в копъра. В копърът например тази съставка е в много по-голямо количество и затова притежава по-ясно изразени защитни функции за човешкия организъм – 5 г от него носят същия антибактериален ефект, както и 10 г чесън.

За всички, които не обичат месо, копърът е чудесен заместител на млечните продукти, защото притежава много големи количества калций. Ако редовно хапваме копър, ще успеем да си набавим необходимите си резерви от този минерал, а това спомага за предотвратяване загубата на костна плътност, повишава защитата от артрит и е от полза при менопаузата.

Освен това има и голямо количество от минералите манган, желязо и магнезий. Ето защо в толкова много диети и здравословни режими на хранене, копърът заема главно място сред подправките.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.