Ангина и отит ни дебнат през лятото

Макар и да е топло, някои болести като ангина и отит могат да ни повалят и през лятото

 

ангина Слънцето, свежият въздух, витамините в пресните плодове и зеленчуци обикновено се свързват със здраве и ваканционно настроение. Но през това време от годината възниква и рискът от сезонни заболявания. В няколко поредни броя ще ви разкажем кои са основните от тях и как да се погрижите за здравето си през топлите месеци.

Ангина

Това е едно от най-често срещаните летни заболявания. Достатъчно е да се нагреем силно на слънце, след което бързо да се охладим в морето или под душа. Рязката смяна в температурата води до бързо размножаване на бактерии в сливиците – най-често това са гнойни стрептококи, които живеят в хармония с организма, докато броят им не нарасне. Ангината „обича“ газираните напитки – мехурчетата дразнят лигавицата на гърлото и така в нея по-лесно проникват бактерии. Може да я провокира и сладоледът, ако го изядете твърде бързо. Но ако редовно хапвате сладолед (и то не в периодите, когато тялото е загрято), той закалява гърлото, поради което го препоръчват за профилактика на ангина. Ангината може да е предизвикана от вирус, което се случва в 70% от случаите. Симптомите на вирусната ангина са затруднено гълтане, причинено от остра болка, суха кашлица, неразположение, висока температура. Вирусната ангина обикновено преминава за 5-7 дни. Микробиолозите препоръчват на лекарите да правят на пациентите си експресен тест за стрептококи, преди да изпишат антибиотик. Причината е, че антибиотиците не действат при вирусна инфекция и в този случай само отслабват организма и може да станат фактор за развитие на резистентност. Бактериалната ангина атакува бързо – сутринта може да се чувствате добре и до обяд да вдигнете висока температура. Сливиците се зачервяват и подуват, на повърхността им се появяват гнойни налепи. Болката в гърлото е непоносима, понякога се разпространява и към ушите. Може да се появят стомашни болки и повръщане. Този тип ангина изисква сериозно лечение с антибиотици, предписани от лекар.

Неизлекуваната ангина води често до усложнения, тъй като бактериите може да поразят и други органи.

Отит

Отитът обикновено се смята за детско заболяване, но и възрастните може да пострадат от него. Ушни инфекции причиняват следните фактори: включен климатик (резките промени в температурата изсушават лигавицата на ухото); къпане в топло море или езеро (високата температура на въздуха в съчетание с влага може да доведе до размножаване на бактерии в ухото); силен вятър (някои хора са особено чувствителни към силен вятър – дори когато е топъл, той може да причини главоболие, синузит, ушни инфекции); алергия. Ако болката в ухото е пулсираща, усилва се през нощта и в лежащо положение, съпроводена е с главоболие, понижен слух, изтичане на секрет от ухото – вероятно става дума за остър отит и е необходимо незабавно да отидете на лекар. Ако болката е слаба, откажете се от плуването, стойте на сянка и вземете аналгетик. Ако в продължение на три дни не настъпи подобрение, обърнете се към лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.