Андрогенна алопеция при жените: причини

Това са някои от най-често срещаните причини за андрогенна алопеция при жените

 

андрогенно
Андрогенна алопеция при жените: причини

Андрогенна алопеция е заболяване, свързано с нарушение на хормоналните нива в организма, а именно, повишени нива на андрогените (мъжки полови хормони), което води до повишена загуба на коса. Тази форма на загуба се среща често при мъжете, но от това заболяване страдат и много жени. Заболяването може да започне във всяка възраст.

Какви са причини за възникване на андрогенна алопеция при жените?

Андрогенна алопеция се появява при жени поради следните причини: заболявания на ендокринната система; наличието на тумори, които произвеждат мъжки полови хормони; употребата на някои лекарства (кортикостероиди, антидепресанти, кортикостероиди, и т.н.). гинекологично заболяване ( поликистозни яйчници ); преструктуриране на хормоналните нива по време на менопаузата (понижени нива на женските полови хормони).

Наследственото предразположение не е рисков фактор за андрогенна алопеция, за разлика от андрогенетичната, затова трябва да се прави разлика между тези две понятия. Въпреки това, много автори не правят ясно разграничение между двете форми, тъй като симптомите на тези две форми на косопад са едни и същи.

Андрогенна форма на алопеция, когато има генетично предразположение към болестта

В този случай нивото на мъжките полови хормони в женския организъм обикновено е не по-висока от нормалното. В тази ситуация, има повишена чувствителност на космените фоликули и в резултат на това се нарушава нормалния растеж на косата. Затова космените фоликули произвеждат тънки и къси косми, които лесно падат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.