Ананасът – този толкова вкусен и полезен плод

Ананасът (Ananas comosus) е многогодишно вечнозелено растение. За неговата родина има спорове

ананасът
Ананасът е смятан за „хавайския дар на света“, а други твърдят, че е тръгнал от бразилския щат Мато Гросо из цяла Централна Америка. Днес ананасът се отглежда навсякъде в тропиците, но особено се цени сортът от Кения.

Христофор Колумб се натъква на него едва при второто си пътуване в Новия свят през 1495 г. Той е първият европеец, вкусил плода. Очарован е и го носи в Испания като скъп дар за кралица Изабела. През 1513 г. испанецът Овиедо опитва ананаса на остров Еспаньола (сега Хаити) и дава първото описание на този „нежен, ароматен и прекрасен плод“, като го нарича „ананас“.

През XVII-XIX в. плодът е на всички кралски трапези.

Но освен като деликатес, ананасът се цени и като лечебен плод

Дворцовите лекари предписвали сока му на монарсите. Така е правил например д-р Амбодик, лекувал руската императрица Екатерина Велика. В записките си той пише: „Ананасът със своето благоухание и вкус възстановява и ободрява движещите сили на тялото, а със своя сладък сок, който изобилства, разтваря гъстата кръв, помага на храносмилането, утолява жаждата и вътрешната жар, гони честото уриниране и неприятното повръщане при бременните, които могат спокойно да раждат. Сладкото от ананас се ползва за лекуване на слаб стомах, а най-вече е за хора със слабо телосложение.“

Плодовата маса на ананаса съдържа 11-15% захари, 1% лимонена киселина, ензима бромелин и витамините С, В1, В2 и ВЗ, а от минералните соли най-много е калият. Човекът има нужда от 2,5-5 мг магнезий на ден, а само един кръгъл резен ананас му дава половината от това количество. Плодът може да се яде на корем -100 г от него дават само 48-54 калории.

Ананасът е полезен при лошо храносмилане и запек. Сокът му се препоръчва при бъбречни и чернодробни болести, малокръвие и против скорбут. Той обаче повишава киселинността на стомашния сок, така че при язва и гастрит трябва да се внимава с него.

Организмът ще ви бъде благодарен, ако 2 пъти на ден преди хранене пиете чаша сок от ананас. Няколко ананасови парченца за гарнитура са най-ефикасното средство за смилане и на най-твърдото месо заради бромелина,улесняващ усвояването на белтъчините. Този фермент отпушва вените като „коминочистач“ и помага при варикозно разширени вени.

Ананасът: Как се избира?

Не късайте листата, за да проверите дали ананасът е свеж. Това се прави с носа. Добрите плодове имат специфичен аромат. За зрелостта им се съди по тежестта – от два еднакви плода купете по-тежкия. Дръпнете зъбците на кората и ако те се изваждат леко, плодът е узрял. Меките места по кората сочат, че е развален.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.