Има ГОЛЯМА вреда от използването на алуминиево фолио в кухнята!

Tръгвате на излет и увивате в алуминиево фолио сандвичи, пържоли за скара и други храни. Да, то е много добро за печене и съхранява продуктите

алуминиево фолио

Но е вредно!

Когато алуминият влезе в пряк контакт с храната, тя го абсорбира. На колкото по-висока температура я приготвяте, толкова повече метал попива. Едно изследване установи, че увито във фолио печиво може да поеме до 400 мг от метала. А препоръката на Световната здравна организация е да се поема максимум 1 мг алуминий за всеки килограм от телесното тегло.

Алуминият се съревновава с калция в процеса на минерализация на костите. Това води до неговото натрупване в костите и до повишени нива на калций в кръвта. В резултат костната плътност се понижава, спада и нивото на хормоните, които се синтезират в малките паратироидни жлези и има опасност от сърдечен или мозъчен удар.

Алуминият се натрупва в мозъка и в някои тъкани, а това създава риск за алцхаймер и други невродегенеративни болести

Металът забавя растежа на мозъчните клетки. Малки дози алуминий се вдишват при печене на увита във фолио храна на открит огън. Тялото по-трудно се очиства от попадналия по този начин метал в него.

Най-опасни са микроскопичните алуминиеви стружки, които се късат, когато се разопакова увита във фолио храна. Те не се виждат и човек не знае, че ги е поел.

Подправките и киселинните храни, съхранявани в алуминиеви съдове или във фолио, катализират просмукването на метала. Ето защо фолиото не е добро за готвене, както и за съхраняване на домати, цитрусови плодове и подправки.

Човек няма как да се отърве от алуминия, ако живее в промишлен район, пие вода от чешмата, храни се по оесторанти или яде преработени храни. Но все нещо може да се направи:

• Не гответе във фолио, а в порцелан или в съдове от желязо.

• Не съхранявайте подправки или кисели храни в алуминиев съд.

• Вместо фолио използвайте хартия за печене. В нея може да увивате и готовите храни.

• Съхранявайте остатъка от манджата в стъклен съд с капак.

• Сменете алуминиевите тенджери и тигани със съдове от неръждаема стомана.

• Филтрирайте чешмяната вода за пиене и готвене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.