Алкохолната цироза – смъртна присъда ли е заболяването?

hepa14Какво е алкохолната цироза? Необратимо увреждане, при което специфичните чернодробни клетки умират, а ги замества съединителна тъкан. Трансформацията лишава черния дроб от способността да изпълнява основните си функции на филтър, на лаборатория, която освобождава тялото от токсичните продукти на обмяната и гарантира нормалната работа на всички органи и системи.
Цирозата променя структурата на черния дроб: материята става твърда, със зърнеста повърхност. Първоначално увеличава обема си, а след това започва да се свива. Всички тези промени са завинаги: няма на света лечение, което да пусне в ход някакъв вид регенерация!
Цирозата – резултат на алкохолна злоупотреба, се счита за най-често срещана и проблемна за овладяване. Тя не връхлита пациента изведнъж, а е резултат на неговите дългогодишни усилия с чашката: случва се след 10-15 години пиянска практика. Не е задължително тази практика непременно да е изявена в купонджийски запои. Реакциите на черния дроб са индивидуални, така че алкохолна цироза може да има и човек, който употребява качествено пиене в съвсем умерени дози, но много редовно. Най-сложно е, когато алкохолната цироза се комбинира с усложнения от възможно заразяване с вирусен хепатит. Тогава черният дроб се оказва атакуван от две страни и пораженията са сигурни.
Лекува ли се алкохолната цироза, или диагнозата е присъда?
Лечение има – но и в най-успешната си форма то не може да върне вече унищоженото. Най-благоприятната здравна прогноза в такива случаи е подобряването – пълно оздравяване няма!
Ако един човек е наясно с диагнозата си и тя е “алкохолна цироза”, първото, което трябва да направи, е окончателно да загърби бутилката. Второто е внимателен подбор на храните, с които съставя менюто си. Нищо мазно, пикантно, дразнещо и солено! Достатъчно почивка и избягване на физически натоварвания и отказ от приема на лекарства, вредящи на чернодробната тъкан. Малко българи например знаят какви вреди причинява на черния дроб обикновеният парацетамол – особено в комбинация с алкохол!
Тъжен е фактът, че човекът сам си причинява всичко това. И че ако реши да се справи с проблема си, дори при най-благоприятната прогноза никога повече няма да е в пълно здраве!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.