https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Полезни ли са за здравето малките количества алкохол?

0

Различни научни екипи от години правят опити с алкохол и доказват, че в
малки дози той е полезен

alkohol
Полезни ли са за здравето малките количества алкохол?

Изследване в Австрия от 2014 г. със 70 000 мъже и жени над 45 г. показва, че 6 чаши вино седмично намаляват с 20% риска от аневризма на коремната аорта. Според невролози от Инсбрук по 1 чаша дневно за жените и по 2 за мъжете предпазват сърцето и съдовете. Но пиене на над 4-5 чаши повишава риска от сърдечен удар.

Виното подобрява циркулацията на кръвта, дилатира кръвоносните съдове и балансира нивата на холестерола.

Според 10-годишно харвардско изследване да се пие по малко червено вино, регулира и кръвната захар. 1 чаша на ден намалява с 40% риска от диабет, пак заради полифенолите. Бялото вино не е толкова полезно и дори се смята, че окислява организма. И в този случай при повече от 2 чаши дневно ефектът е обратен и се стига до инсулинова резистентност.

Освен на инсулина алкохолът влияе и на холестерола. Според учени от университета в Калгари 15 г за жените и 30 г за мъжете стимулират натрупване на „добрия“ холестерол, защото забавят образуването на артериални плаки. Така рискът от смърт вследствие на инфаркт намалява с 14-25%. Д-р Уилям Гали казва: „Затова препоръчваме умерен прием на алкохол, но само на хора без заболявания.“

Пиенето на вино помага и за отслабване. Изследване в САЩ показва, че чаша вино ускорява горенето на калории в тялото за час и половина, след като е изпита.

Хората, които пият вино, са с по-нисък индекс на телесната маса от пиещите твърд алкохол. Но и в този случай, ако се мине границата от чаша-две на ден, рязко се снижава горенето на калории и човек пълнее. Той и яде повече, защото алкохолът изостря апетита. Така, пиещите мъже приемат по 433 калории в повече, а жените – 300.

Френският лекар д-р Пиер Хазам казва, че при над 2 чаши вино на хранене изгарянето на мазнини намалява с 36 %. Най-рискови според него са напитките с висока калорийна стойност като ликьори, уиски, водка, джин и ром.

Ползи от алкохола обаче има само ако той е качествен. Фалшивият е много вреден. Ментето уврежда черния дроб, бъбреците, зрението, мозъка и сърцето заради съдържанието на метилов спирт, пише „Живот без рак“. Дни наред след употреба дори на малки количества от него има реакции като при отравяне – главоболие, виене на свят, повръщане. Може да се стигне до чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност, ослепяване, кома и смърт.

Има и самоубийства чрез поглъщане на метанол, което се нарича метанолова интоксикация. Тя може да бъде и неволна при пиене на фалшив алкохол.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.