Алергията по време на бременност не е опасна

Не се притеснявайте, ако по време на бременността ви се появи алергия. За развитието на бебето, а също и за вас няма никакъв риск, но все пак е много важно да се обърнете към алерголог, който да наблюдава и контролира възникналите проблеми.

Според думите на алерголози, една трета от бременните жени, страдащи от алергия, не съобщават за симптоми на болестта. Но това не е всичко – поради увеличението на хормони в организма на бъдещата майка, заболяването се овладява и алергичните оплаквания намаляват. Този ефект се дължи най-вече на хормона кортизол, който притежава противоалергично действие. Това е и причината за редките прояви на алергиите по време на бременност или протичането им в по-мека форма. През бременността е възможно да не се обадят дори сериозни заболявания като бронхиална астма и сенна хрема.

бременностПо време на бременността е възможно да се появят симптоми, подобни на алергичен ринит. Статистиката сочи, че възникват при всеки 2-3 на 10 бременни. В случая става въпрос за възпаление на носната лигавица, което се дължи на разширение на кръвоносни съдове и увеличаване на притока на кръв заради бременността. Не е задължително оплакванията да се дължат на алергия, но протичат по подобен начин. Този вид ринит може да появи във всеки един момент от бременността и да спре веднага след раждането или няколко седмици след това.

Относно храненето и как то се отразява на бебето, все още се водят много спорове. Някои алерголози смятат, че приемането на повече антиоксиданти помага да не се прояви алергията по време на бременност. Други пък са на мнение, че в тези случаи действа благоприятно повече прием на фолиева киселина, наричана още витамин B9.

Повечето специалисти отбелязват, че редовната консумация на плодове, зеленчуци и ядки намалява възможността алергията да се предаде на бебето. Други твърдят, че от менюто трябва да се изключат продукти като мляко, яйца, риба и рибни продукти, вкл. хайвер, защото е възможно по време на кърмене алергени да преминат към бебето.

Ако и при вас се появят алергични реакции не се притеснявайте, но все пак установете какво ги предизвиква в организма ви, за да можете да се предпазите.

Comments

1 thought on “Алергията по време на бременност не е опасна

  1. Въпреки, че не са опасни за бебето, алергиите са неприятни. Ето нещо, което може да бъде полезно – спирулината. Тя съдържа много витамини, минерали, аминокиселини, протеини и др. микроелементи и освен, че ще спомогне за намаляване на алергичната реакция на организма, ще бъд полезна и за бебето, в много важен момент, когато му се формират органите и системите. А когато предоставим на тялото това, от което то има нужда- то бихме били спокойни, че бебето няма да чувства недостиг на важни микроелементи, които с обикновената храна не можем да му доставим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.