https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Промяната в чувството за хумор е най-ранен признак за болестта на Алцхаймер

0

Болестта на Алцхаймер настъпва неусетно, но остава завинаги

Промяната в чувството за хумор е най-ранен признак за болестта на Алцхаймер

То настъпва около 9 години преди поставянето на диагнозата, съобщи в. „Индипендънт“. Той цитира британско проучване на 48 пациенти с деменция и анкета с техни близки.

На болните били показвани 3 типа комедии – сатирични като „Да, г-н министре“, абсурдистки като „Монти Пайтън“ и на ситуациите като „Мистър Бийн“. Те се смеели най-много на „Мистър Бийн“, докато този тип комедии е най-забавен за едва 21% от здравите хора на същата възраст.

Според анкетата пациентите с Алцхаймер развиват чувство за черен хумор и се смеят съвсем неуместно или при трагични събития.

„Един мъж реагира със смях, когато жена му се попари много зле с вряла вода“, дава пример д-р Камила Кларк от екипа, извършил проучването.

Тя уточнява, че това важи за страдащите от деменция във фронталната част на главния мозък, която е по-рядката разновидност на Алцхаймер. Според „Индипендънт“ всеки трети британец от родените през тази година ще страда от Алцхаймер към края на живота си.

Освен това, изследователи от Института по съвременни технологии в Корея са намерили начин да се предотврати натрупването на протеин в мозъка, което е свързано с болестта на Алцхаймер. Сини светодиоди и фотосенсибилизатори са нарочени като съединения, които повишават чувствителността на клетките и тъканите на светлина, съобщава NDTV.

Знае се, че органични фотосенсибилизатори са използвани за лечение на рак. На мястото на поражението при пациента се прилага фотосенсибилизатор, като след това се излага на светлина. Експертите предполагат: този метод може да бъде ефективен и при невродегенеративни заболявания, включително болест на Алцхаймер.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.