Ако искате да живеете дълго, яжте люти чушки и чили, съветват лекарите

Люти чушки или чили пазят здравето на сърцето. Ето защо има полза от пикантните храни, които повечето от нас пренебрегват

люти чушки
Ако искате да живеете дълго, яжте люти чушки и чили, съветват лекарите

Люти чушки не всеки обича да похапва. Но, ако сте загрижени за здравето на сърцето, ще трябва да полютите ястията от време на време.

Изследователите и лекарите от Larner Medical College насърчават всички да ядат пикантни храни. Факт е, че консумацията на люти чушки се свързва с намалена смъртност най-вече при сърдечно-съдови заболявания или инсулт, пише EurekAlert . По принцип, ползите от консумацията на люти чушки, нито са от вчера, нито са съмнителни. Но, за да се докаже още веднъж ползата от лютите храни, учените са решили да проверят още веднъж ползата от лютите храни. Като част от едно скорошно проучване, експертите са използвали данни от 16,000 души, наблюдавани в продължение на 23 години.

Изследователите наблюдавали конкретно консумацията на люти чушки и чили, начина на живот и смъртността сред тези хора. И така била открита връзка между това да се консумира често лют пипер и снижения риск от смърт поради болест на сърдечно-съдовата система. В същото време експертите не могат да кажат със сигурност как точно лютите чушки имат положителен ефект върху здравето. Може би това е връзката между TRP-каналите, които са основните рецептори и съединението капсаицин (основният компонент на чилито).

На свой ред, капсаицинът играе важна роля в клетъчните и молекулни механизми, които пречат на развитието на затлъстяване и коронарна промяна на кръвния поток. Капсаицинът има антимикробни свойства и е в състояние да повлияе на човешкото състояние чрез промяна на чревната флора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.