https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Акнето е сред най-разпространените кожни проблеми, който засяга предимно тийнейджъри

Акнето мъчи и тийнейджърите, и хората, които отдавна са преживели пубертета.

Есенни неприятности с акнето

Лятото обикновено добре повлиява акнето. Това е така вероятно заради благоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи, но пък есента и зимата го обострят.

При всеки е индивидуално. При 60% от пациентите се наблюдава подобрение на симптомите през лятото. В останалите 40% няма промяна или пък се влошават.

Това обобщава професионалния си опит пред вестник „Всичко за семейството“ известната дерматоложка доц. д-р Мирослава Кадурина.

Смята се, че една от причините за негативните промени в края на лятото и началото на есента е продължителното излагане на слънце. Освен това и употребата на слънце-защитни кремове, които влошават състоянието на засегната от акне кожа.

Стресът вреди не по-малко от силното слънце, нервното напрежение влияе неблагоприятно и усложнява акнето, допълва специалистката, А това е още един „есенен“ фактор, тъй като след лятната ваканция идва ред на новата учебна година. През първите 2-3 години симптомите са по-тежко изявени, като постепенно затихват до около 25-годишна възраст, успокоява доц. д-р Кадурина.

През този период трябва да се полагат адекватни грижи за проблемната кожа. Много е важно да се поддържа хигиена – засегнатите участъци да се измиват два пъти дневно с почистващо мляко, препоръчано от дерматолог. Пъпките не бива да се стискат, защото така се засилва възпалението, което може да се разпространи по здравите участъци, и се повишава рискът от образуване на тъмни петна и белези. Добре е да се избягва гримирането или най-малкото в края на деня лицето трябва да се почисти основно, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.