Бактерия причинява акне

Появата на акне – според медицинската статистика около 80% от хората го имат, обикновено в пубертета

Доскоро учените обаче не разбираха какво точно предизвиква заболяването и как да го спрат. Ново изследване установи защо бактериите причиняват възпаление при някои хора, а при други не. Това откритие може да доведе до съвсем нови методи за лечение на акне.

Бактериите причиняват акне

Проучването тръгва от факта, че кожата на всички хора е покрита с бактерии през цялото време.

„Голяма загадка е как понасяме всички тези бактерии по кожата си – казва водещият автор Ричард Гало от Калифорнийския университет в Сан Диего. – Обикновено си живеем в мир с тях. Но в определени моменти защитата се разрушава и получаваме инфекция.“

За да открият какво причинява тази съществена разлика, Гало и колегите му проследили как една обикновено безвредна бактерия започва да задейства възпаления и пъпки. Това се случва, кога-то се намери заклещена в безвъздушна и мазна среда, каквато е косменият фоликул. Но хората имат различни космени фоликули и това обяснява защо някои получават акне, а други не.

Учените са изследвали бактерия, известна като Propioni-bacterium acnes

По името й си личи, че точно тя може да причини акне. Тествали я в различни условия върху кожата на мишки. Оказало се, че когато е заклещена в безвъздушна среда, тази бактерия превръща себума – мазния защитен филм на кожата, в мастни киселини, които активират възпаление в близките кожни клетки.

Това обяснява и защо тиней-джърите са толкова предразположени към акне – половите хормони по време на пубертета карат кожата да произвежда твърде много себум, който действа като гориво за Р. Acnes.

Лошата новина е, че редовното почистване на лицето не помага, защото бактериите образуват непробиваем биофилм, който залепва плътно към кожата.

След като са разбрали механизма на възпалението, учените са уверени, че ще открият нови методи за лечение. „Можем или да инхибираме тези мастни киселини, или да блокираме въздействието им върху кожата – твърди Гало. – Търсим как да го направим. Ако имаме късмет, това ще доведе до нови лекарства в следващите две до пет години.“

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.