https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Акне – причини, симптоми и лечение

0
Akne

AkneАкнето е най-често срещаното заболяване на мастните жлези и космените фоликули на кожата, което се среща от детска до старческа възраст.

Акнето е второто най-често срещано кожно заболяване в света след екземата. Жените са по-често засегнати, но заболяването протича по-тежко при мъжете. При някои акнето е наследствено (поради структурата на мастните жлези и генетичната чувствителност към патогени).

Известни са случаи на спонтанно излекуване преди 25-годишна възраст, но и обратното – заболяването може да стане хронично. Много е трудно да се даде точна прогноза, затова е важно да се открият причините за заболяването и да се отстранят колкото е възможно повече, за да няма неблагоприятни последици.

 

Как се появяват черните точки? Нека обясним този процес по-подробно.

Кожата е най-големият човешки орган по отношение на маса и площ. Тя изпълнява редица основни функции: метаболитна, топлинна, рецептивна и защитна.

 

Кожата се състои от три слоя:

епидермисът е външният слой на кожата, който се състои от пет слоя, разположени над дермата, и има предимно бариерна функция, дермата е самата кожа, съединителната тъкан, разположена между епидермиса и подкожна тъкан, подкожната тъкан е хлабава съединителна тъкан, често богата на мастни натрупвания,

Най-горният слой на епидермиса, роговият слой, има защитна функция. и няма живи клетки, а е съставен от мъртви клетки. Дебелината на този слой може да варира в зависимост от интензивността на механичното натоварване на кожата.

Водно-липидната мантия покрива роговия слой на епидермиса като скафандър и предпазва кожата от вредни външни влияния, микроорганизми и от загуба на влага. Нормалното му ниво на киселинност (PH) е 4,5-5,5. Въпреки това, в случай на акне, гъбички и др. заболявания, киселинността на кожата се променя.

Водно-липидната мантия има собствена микрофлора, върху която в симбиоза живеят стафилококи, бактерии на акнето и някои гъбички в определено съотношение, което е строго индивидуално. Тези бактерии поддържат киселинна среда върху кожата и предотвратяват проникването на патогени в нея. Ако обаче този баланс бъде нарушен, някои бактерии започват да се размножават твърде активно. Освен това нарушенията в горния слой на епидермиса намаляват защитната му бариерна функция и могат да доведат до проникване в кожата (особено при определени патологии в организма) на чужди инфекции от външната среда. Всички тези фактори се съчетават, за да доведат до появата на акне.

Промените в химичния състав на водно-липидната мантия могат да бъдат причинени от много фактори, например по време на пубертета (юношеството) се променя киселинността и се увеличава производството на себум поради хормонална реорганизация. Тънките каналчета на мастните жлези се запушват и деформират, което води до появата на комедони, мастни отлагания, а при активното развитие на патогенна микрофлора – до акне.

 

Следователно акнето е заболяване на липидния метаболизъм. Може да се каже, че пациентите с акне имат особена свръхчувствителност (нещо като алергия) към бактериите.

 

Как се образува акне?

Действителният процес на образуване на акне е следният. В резултат на патогенни въздействия или хормонални смущения настъпват промени в химичния състав на горните слоеве на епидермиса. Секрецията на себум се увеличава и съставът му се променя. Процесът на обновяване на клетките на космения фоликул е нарушен и роговият слой на кожата се удебелява (фоликуларна хиперкератоза).

Настъпва бактериален дисбаланс (размножаване на едни бактерии и потискане на други). Резултатът е възпалителна реакция.

Ако по кожата се появят зачервяване, възпаление, пъпки, основни болезнени елементи, това е сигнал на организма, че човек не е здрав!

 

Диагностика на акне

Как изглежда кожата с акне

Вида на кожата при акне се различава от нормалния – кожата е лъскава и мазна. Наблюдават се различни видове обриви (черни точки).

Обривите по кожата са различни на външен вид и могат да изглеждат като малък козметичен дефект, който не е много неприятен, или да са силно възпалителни и да причиняват значителни страдания на пациента.

Обривите при акне са доста традиционни.

Най-често срещаната област е лицето, т. нар. Т-зона (чело, нос, брадичка), където са съсредоточени най-много мастни жлези, захранващи космените фоликули. В по-тежките случаи може да засегне не само лицето, но и гърба, гърдите, раменете, а понякога дори седалището и скалпа.

 

Акнето се характеризира с няколко вида петна по кожата. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Отворени комедони

Най-често срещаните черни точки по кожата в областта на порите са отворени комедони. Те са резултат от запушване на мастната жлеза от себум, козметика, прах и др

Откритите комедони обикновено се намират в областите, където има значително количество себум, обикновено челото, брадичката и страните  на носа. Единичните комедони обикновено могат да бъдат отстранени с подходяща грижа за кожата. Порестата кожа обаче може да доведе до образуването на множество комедони не само по лицето, но и по други части на кожата – гърба, раменете и т. н. Подобна ситуация изисква специални мерки за почистване на кожата; най-добре е да потърсите съвет от специалист.

 

Затворени комедони

Често се срещат и бели подкожни тапи – затворени комедони. Затвореният комедон е плътна или бяла подутина на кожата, която изпъква леко над повърхността на кожата. То може да е едва доловимо, да се усеща само като лека подутина, когато прокарате ръка по кожата. Няма възпаление или болезнени явления.

 

Miliums

Милиум  е плътна повърхностна киста на мастната жлеза. което има вид на малко бяло зърно. Това са безболезнени, невъзпалени, белезникави възли с размер 0,5-3 mm, съдържащи гъст себум и кератин. Обикновено те се появяват в така наречените Т-зони на лицето, но също така и по бузите, клепачите и по-рядко по торса и гениталиите.

 

Папули

По-тежки са възлите Papula’, които обикновено се наричат пъпки. Папулите са плътни, остро оформени пъпки с диаметър от 1 до 3 mm, леко издигнати над дермата. Те нямат гнойна глава. Папулите обикновено се образуват от затворени комедони. Ако папулата се е образувала от отворен комедон, се вижда тъмна тапа, разширено устие на космения фоликул. Могат да бъдат както възпалителни, така и невъзпалителни по природа. Ако възникне възпаление, то може да остави белези, затова папулите винаги трябва да се лекуват.

Трябва да се отбележи, че папулите могат да бъдат симптом на някои сериозни заболявания, като варицела, морбили, сифилис, дребна шарка, антракс и херпес. Затова трябва да се обърнете към лекар възможно най-скоро, ако получите много обриви!

 

Пустули

Пустулите са малки топчета с бяло петно (гнойна главичка) на самия връх. Около пустулата обикновено има болезнено зачервяване – възпаление. Пустулите могат да причинят много силна болка. Тази лезия на епидермиса се среща не само по лицето, но и в различни части на тялото. По принцип тези обриви не са опасни, но е необходимо лечение, тъй като пустулите са с инфекциозен характер. Необходимо е антисептично лечение, а в тежки случаи и антибиотично лечение.

 

Възли и кисти

В по-сериозните случаи се наблюдават дълбоки подкожни бучки – възли и кисти. Възелите са дълбоки подкожни бучки с диаметър над 5 mm, които са червени или пурпурни и болезнени при палпация. След заздравяването им могат да останат белези (различни видове – атрофични, хипертрофични, келоидни). Кистите са възли, разраснали се вследствие на възпаление, обикновено са много болезнени и имат червеникаво-син цвят.

 

Гнойни капсули

Ако дълбоките тъкани останат възпалени за дълго време и полученият инфилтрат не се отстрани, може да се образува дебела, обемна капсула, съдържаща гной или себум. Специалистите наричат това киста.

 

Белези и пигментация

Акнето може да доведе и до образуване на белези (последици от заздравели обриви), както и до различни по големина петна по кожата (следвъзпалителна пигментация).

 

Степени на акне

Клиничните форми на акне се разделят на невъзпалителни и възпалителни. Невъзпалителните форми на акне са отворени и затворени комедони и милиоми. Възпалителните форми са повърхностни папули и пустули; нодули и кисти; и дълбоко индуцирано, конглобатно акне; усложнено абсцедиращо, флегмонно, светкавично, келоидно акне, белези.

Тежестта на заболяването, според класификацията, предложена от Американската академия по дерматология, се оценява по следния начин:

 

  • степен 1 – наличие на комедони и единични папули;
  • степен 2 – папуларен обрив и няколко пустули;
  • степен 3 – папули, пустули и 3 до 5 нодула;
  • степен 4 – изразена възпалителна реакция в по-дълбоките слоеве на дермата с образуване на множество болезнени възли и кисти.

 

Въпреки това следната класификация на акнето, предложена през 2000 г. (G Plewig M A Kligman), е най-често използваната и най-разбираемата за пациентите:

 

  • степен 1 (лека) – по-малко от 10 комедона и папулопустули в ограничена област от кожата.
  • степен 2 (умерена, средна) – до 20 комедона и 25 папулопустули на две или повече места по кожата.
  • степен 3 (тежка) – много комедони (над 21), много папулопустули (над 26), конгломеративни и индуративни елементи, широко разпространение и изразени психосоциални смущения.

 

Диференциална диагноза

С кои заболявания трябва да се разграничава акнето при поставяне на диагноза? Важно е да знаете, че акнето може да бъде симптом на други, понякога много сериозни, заболявания. Това например е розацея пустулис. пустулозен акне сифилис, инфилтративна нефритна трихофития, акнеиформени дерматози. Възможно е да има и форма на състоянието, наречена медикаментозно акне, която е реакция на организма към определени лекарства и изчезва след тяхното спиране

Ако тази статия ви е харесала, споделете я, за да я прочетат и други!

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.