https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

А вие правилно ли миете своите зъби? (актуални съвети от стоматолози)

0

Миенето на зъби има особености, които често се сменят. Ето и най-новото, по отношение на миенето на зъбите


Смятате, че някъде от първи клас ви е известно колко често и как да си миете зъбите. А се оказва, че не е така, защото и зъболекарите през годините сменят съветите си.

По въпроса „Два пъти на ден или след всяко хранене“ има спор. Застъпниците на максимата „сутрин за красота, вечер за здраве“ смятат, че четкане след обяда е дори вредно, ако сте яли нещо кисело, под влияние на което омеква емайлът. Тогава четкането води до нарушаване на повърхността и риск за кариеси. По същата причина тази група специалисти са убедени, че е по-добре зъбите да се мият преди хранене, а след това да се чисят с кратко дъвкане на дъвка без захар. Тези зъболекари, които настояват за хигиена след всеки залък, казват, че вредата от задържане на храна между зъбите може да надвишава ползата от грижите за емайла.

За оптималното времетраене на почистването също няма съгласие – съветите на различните лекари са в диапазона между 2 и 5 минути.

И с какво да провеждате хигиената е дискусионно. Четката за зъби отстранява около 70% от остатъците от храна. Останалите се загнездват устойчиво и поне вечер би трябвало да се почистват и междузъбните пространства. Някои специалисти препоръчват това да става с конци за зъби. Но при проблем с венците
те може да причиняват травма и по кръвен път да улеснят разнасянето на бактерии из тялото. Алтернативата са междузъбните четки. Клечките за зъби не са вариант – не чистят добре, а има риск от травма на венците.

Електрическите четки преди три десетилетия бяха приветствани като отлично средство за хигиена. Но през последните години специалистите изтъкват предимно удобството им. Между зъболекарите се оформя консенсус, че за усвояването на правилната техника за миене децата трябва да се учат на устна хигиена с ръчна четка за зъби.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.