https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

7 трика за постигане на целите от Лучия Джованини

0

Лучия Джованини е психолог и автор на книгата „Освободи живота си“

luchiya djovani
Днес психоложката Лучия Джованини ни дава 7 безценни съвета как да представим целите позитивно.

Прочетете следните три фрази: Вече не съм болен; Аз оздравях; Тялото ми е здраво. Забелязвате ли разликата? Коя е най-силната и коя най-слабата? Ако нашето твърдение съдържа думата „оздравявам“ или „здраво“, вниманието ни автоматично се насочва натам вместо към представата за болест. Затова трябва да изразяваме стремежите си с позитивни термини.

1. Да се уверим, че целите са точни и са изразени със сетивни термини.

Важно е да бъдат детайлизирани и описани така, че да ги видим, пипнем и усетим. Човешкият мозък работи основно чрез сетивната система (образи, звуци, усещания). Искам добър живот не е цел. Какво поточно разбираме под добър живот? В какъв смисъл? Какво виждаме, усещаме, чувам около нас, когато животът ни е по-добър? Описанието на целта трябва да се превърне във филм, който да възприемете с вашия разум, съветва Лучия Джованини. Използвате ли всички сетива, докато мислите за целите си? Представете си какво ще чувствате физически, когато сте ги постигнали. Какво казват хората за вас, вие какви емоции изпитвате като успял човек.

2. Да бъдат силно мотивиращи и да ги контролирате лично.

Целта трябва да засяга само вас и да не зависи от други хора. Често депресията се дължи на поставянето на нереална цел. Не мечтайте децата ви да спечелят турнир по футбол или да са първи в класа, а да им давате най- доброто от себе си. Ако целта е определена и отстоявана от вас (това включва търсене и искане на помощ), отговорността за сбъдването й е изцяло ваша. Значи нямате никакви извинения.

4. Да направим план за действие и да определим междинните етапи.

Това ще ви помогне да се уверите, че целта ви е реална. Продължавайте да мечтаете, но здраво стъпили на земята. Внимавайте, границата е много тънка, предупреждава Джованини. Дори целта да е реална, често разликата между нас и нея е толкова голяма, че изглежда недостижима. Междинните етапи улесняват преминаването към действие. Колкото по-не- достижима ви се струва мечтата, толкова по-важно е да я разделите на малки преходи. Но се запитайте и дали стъпалата не са прекалено високи за вас. Ако трябва, още раздробете целта. Добрият план за действие ни осигурява предимството всеки ден да знаем с колко сме се приближили до целта си, коя е следващата ни стъпка.

5. Да определим всички необходими ресурси.

От какво имате нужда, за да достигнете целите си? Какви умения трябва да развиете? Какви трябва да станете? Лучия Джованини признава, че преди не обичала да е сред хора. Когато решила да провежда курсове, си дала сметка, че трябва да се промени, да се научи да говори пред публика. Когато развиваме уменията си, това се отразява на нашата идентичност. Освен това нашите умения се повлияват от вярата във възможностите ни. Всеки път, когато активираме ново умение, вярата в нас самите се увеличава и нашата идентичност се обогатява.

6. Да направим „екологична“ проверка и да открием вторични ползи.

Важно е да прецените дали вашата цел допринася за усъвършенстване на всички области от вашия живот. Ако тя е егоистична и осъществяването й ще е за сметка на семейството, дали си струва да хвърлите сили за реализирането й? Когато направите равносметка и балансирате ползите и вредите, може да се наложи да се откажете от някои мечти.

7. Да определите метод за очевидност. Може да звучи парадоксално, но в ежедневното бързане рискуваме да достигнем желаното и да продължим нататък, без да се усетим. Да продължим да живеем с неудовлетворение и да чакаме нещо да се случи, а то вече да се е случило. Затова е важно да си изясните какви са параметрите, които ще ви покажат, че вече сте достигнали целта, съветва Лучия Джованини.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.