4 важни правила за поддържане на чистота в интимната зона

Поддържането на чистота в интимната зона е неразделна част от всекидневната хигиена на тялото

 

интимна хигиена
4 важни правила за поддържане на чистота в интимната зона

Но прекалено интензивната и неправилна грижа може да нанесе повече щети отколкото ползи. Затова всяка жена трябва да спазва няколко основни правила.

Не се мийте с обикновен тоалетен сапун. Той прави влагалищната среда по-алкална, а тя по природа е с висока киселинност. Тази особеност я предпазва от вредни бактерии и гъбички. Специалните средства за интимна хигиена унищожават вредната флора и премахват раздразненията на лигавицата. Не употребявайте гъба, в нея се размножават различни микроорганизми. Ако обаче имате усещане за парене и сърбеж, непременно посетете гинеколог.

Правете промивки с интимен душ само по препоръка на гинеколог. Ваги-ната има свойството да се самопочиства, като по този начин се предпазва от развитието на заболявания. Промивките нарушават естествената й среда, в която виреят полезни бактерии и упражняват защитна функция.

Поддържайте суха интимната област. Влагата създава условия за развитието на повечето патогенни микроорганизми. След измиване подсушете добре и сложете чисто бельо, по възможност памучно. Някои жени използват ежедневни превръзки извън дните на менструация за поддържане на суха среда. Проучвания установиха, че това не намалява риска от развитие на вагинална инфекция. Достатъчна е редовната смяна на бельото, а също и на превръзките по време на менструация.

При хигиенизиране не правете движения от ануса към половите органи. По този начин има опасност бактерии от чревната флора да попадат във влагалището и уретрата и да станат причина за инфекция. Тънката плъзгаща се ивица текстилна материя на т.нар. прашки също може да действа като преносител на бактерии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.