4 погрешни твърдения за разширените вени

Разширените вени променят не само своя размер, но и начина на живот

разширените вени
4 погрешни твърдения за разширените вени

Подуването на венитесе забелязва под кожата под формата на синкави варици. Кожата над тях става по-тънка и лесно се поврежда. Разширените вени са придружени с подуване на ръцете и краката, особено в края на деня, а също така допринасят за появата на кръвни съсиреци. Към днешна дата, има много погрешни схващания за болестта.

Ето само 4 от тях

1. Варикозната болест на вените е само козметичен недостатък

Това е доста често срещано погрешно схващане. Разширените вени са не само козметичен проблем. Повечето хора, които имат разширени вени (изпъкнали вени на краката с диаметър 3 мм или повече), също имат венозна недостатъчност. 25% от населението може да страда от това състояние. То е хронично, прогресиращо заболяване, свързано с циркулацията на кръвта. Често е наследствено и положението се утежнява от бременност, професии, които изискват продължително седене или стоене и затлъстяване . Често хората с разширени вени имат симптоми като болка, умора, подуване на краката, сърбеж, и тревожност.

2. Разширените вени не са опасни за здравето

Ще е пресилено ако кажем, че разширените вени са животозастрашаващо заболяване, но все пак, ако вените не се лекуват, те могат да се спукат и да кървят. Може да се развие и флебит (възпаление на вените), или да допринесат за развитието на дълбока венозна тромбоза (ДВТ), което може да бъде фатално. Приблизително 80-90% от язвите на краката са причинени от венозна недостатъчност. За съжаление, хората често започват лечение само след появата на едно или няколко от горните усложнения.

3. Срещат се по-често при жените

Това е вярно – разширените вени се появяват почти два пъти по-често при жените. Все пак, това заболяване не е необичайно при мъжете. Приблизително 25% от хората, страдащи от това заболяване, са мъже. Мъжете са склонни да изчакат по-дълго време, преди да потърсят лечение, и в резултат на това заболяването при тях минава в по-тежка форма. В повечето случаи, мъжете се лекуват след като са получили усложнения, и обикновено след настоятелни предложения от страна на техните съпруги или майки!

4. Разширените вени се третират само с помощта на операция

Тази гледна точка отдавна е остаряла. Днес в съвременната медицина има много минимално инвазивни процедури за това заболяване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.