4 храни, които лекуват възпаления

Bulbs Of Raw Garlic On A Baking Sheet With Olive Oil Poured On Top

Има възпаления в организма, които предизвикват сериозни болести

Възпаления предизвикват едни от най-неприятните и трудно лечими заболявания. Затова трябва да бъдат лекувани навреме.

възпаления
4 храни, които лекуват възпаления

Можем ли да ги предотвратим с определени храни и кои са те?

Това са 4-те най-силни противовъзпалителни храни

Чeсън

Качествата на чесъна да ликвидира възпаленията са познати от векове. Въпреки това много хора го пренебрегват заради неприятния аромат, които се усеща дълго след консумацията му. За да се избавите от него, опитайте след хранене да сдъвчете стрък

Целина

Всички сортове целина съдържат веществото апигенин, което притежава силен противовъзпалителен ефект и отстранява признаците на възпаление: оток, зачервяване, болка. Като отстранява спазмите в областта на възпалението, апигенинът позволява на имунните клетки да проникнат в източника на възпалението. Ако искате да постигнете този ефект, яжте поне 50 г целина дневно.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа гингерол, който има способността да разширява съдовете в различни области на тялото. Ако кръиниш поток се увеличи в областта, където има възпаление, то намалява, тъй. като кръвта много интензивно „отмива“ огнището на възпалението. Пример за това е фактът, че след чаша чай от джинджифил лицето ни се зачервява – заради действието на гингерола, който подобрява потока на кръв. Джинджифилът намалява болката при остеоартрит и ревмаюиден артрит. Но лечението с този корен изисква търпение – може да отнеме до три месеца, докато се появи ефект.

Препоръчителната доза е не по-малко от 1 г корен от джинджифил.

Куркума

Куркумата е основният елемент в подправката къри – именно тя придава наситения жълт цвят. Куркуминът, съдържащ се в нея, нормализира синтеза на простагландините – вещества, които поддържат възпалението в организма. По този начин куркуминът предотвратява прекомерната възпалителна реакция.

Куркуминът се отличава с противовъзпалително действие на очите – защитава ретината от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Жълтият пигмент изпълнява ролята на филтър, който предпазва от въздействието на UV лъчите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.