https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

3 признака за женски инфаркт

0

Симптомите за наближаващ инфаркт са много добре описани за мъжете, но те невинаги се проявяват и при жените

Всъщност симптомите на женския инфаркт са различни и болката е различна. И при двата пола може да се усети много силен натиск в гръдния кош, сякаш върху него е седнал слон. Но при жените се случва инфарктът да настъпи и без такъв натиск.

Това означава, че за жените е по-трудно да разпознаят дали ги връхлита сърдечен удар и може да се забавят фатално да повикат помощ. Много жени не викат лекар, защото се съмняват, че наистина получават инфаркт. А и за да не тревожат близките си. Именно заради това инфарктът е убиец на жени номер едно.

Сърдечният удар настъпва, когато притокът на кръв към сърцето намалее рязко или изцяло секне. Това обикновено се случва заради стесняване или запушване на кръвоносен съд от натрупаната плака (мазнини, холестерол и други вещества) в него.

Симптомите на инфаркта може да го изпреварят с дни и дори със седмици. Ако жената е с високо кръвно и високи нива на холестерол, трябва да внимава при:

1. Тежест в центъра на гръдния кош -Това е най-лесно разпознаваемият симптом, че сърцето се мъчи, но той по-често се проявява при мъжете. Натискът в гърдите може да се усеща като стягане, може да е непоносимо силен или умерен, може да се появява и да изчезва.

2. Необичайна умора – при жените инфарктът удря и без тежест в гърдите. Но ако те изпитват силна умора, без да са се напрягали физически, да потърсят лекар. Това е особено наложително, ако освен умората им е трудно да вдигнат някой предмет или да стоят прави.

3. Дискомфорт на различни и несвързани места по тялото. Да се усеща болка или дискомфорт по врата, ръцете, челюстта, гърба или в стомаха, е доста сигурен симптом за наближаващ инфаркт. Ако усещането е толкова силно, че ви кара да изпиете един аспирин, значи си заслужава да викнете лекар или да идете в болница.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.