3 интересни подробности, които не знаете за ушната кал

Знаете ли каква е ролята за здравето на ухото на ушната кал? Или може би си мислите, че е вредна?

 

ушна кал
3 интересни подробности, които не знаете за ушната кал

Може би не прекарватe много време в размисли за ушната кал. И напразно, защото това вещество не е само от категорията на лична хигиена.

Ушната кал предпазва ухото

Ушната кал е нещо като сълзите за окото. Ушната кал е един вид смазка за ухото, като го защитава от изсушаване и сърбеж. Следователно, ако след почистване на ушите, изведнъж започне да ви измъчва сърбеж, това означава, че най-вероятно сте се престарали с почистването и сте изкарали прекалено много кал.

Стресът и страхът увеличават количеството на ушна кал

Жлезите на ухото, които участват в разработването на ушна кал, се отнасят към така наречените Апокринни жлези. Тези жлези са отговорни и за миризмата на човешката пот. Емоции като стрес или страх ви накарат да се потите повече, което води до повишаване производството и на ушна кал.

Ушната кал е отговорна за чистотата на ушите

Всъщност ушната кал е комбинация от кожни секрети, мъртви кожни клетки и мръсотия, която прониква, опитвайки се да влезе в ушния канал. Опитите за почистване на ушната кал може да причини повече вреда, отколкото полза, особено ако бъркате прекалено дълбоко в ухото. Ето защо, повечето експерти са склонни да вярват, че трябва да не се престаравате с почистването, стига състоянието да не е такова, че мръсотията в ушния канал да се е превърнала в тапи за уши, което пък да доведе до промяна на слуха.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.