3 чая, който се пият целогодишно

Това са трите чая, които може и трябва да пиете през цялата година, а не само през зимата

чай
ЧЕРЕН

Черният чай е най-ферментиралият (ферментацията е сложен биохимичен процес на окисление на сока на чаеното листо, в резултат на което напитката придобива своя неповторим вкус и аромат и променя цвета си от зелен до червеникаво-кафяв). Прието е да се запарва с гореща вода с температура 90 – 95°С 2-3 минути.

Черният чай съдържа най-много кофеин и тонизиращи вещества, повишава умствената и физическата активност, сгрява, убива бактериите, укрепва стените на съдовете, снижава нивото на холестерина в кръвта, извежда токсините, оздравява стомашно-чревния тракт.

ЗЕЛЕН

Този чай изобщо не се подлага на ферментация, затова в него се съхраняват всички витамини и биологичноактивни вещества, които лесно преминават в настойката. Запарва се с вода 60 – 90°С за 1-2 минути.

Зеленият чай успокоява нервната система, подобрява зрението, повишава концентрацията на вниманието. Помага при атеросклероза, диабет, хипертония, възпалителни заболявания, болести на черния дроб, влошена памет, стомашно-чревни и бъбречни заболявания, а има и кръвоочистително действие. Зеленият чай забавя процеса на стареене на организма и съхранява младостта на кожата по-ефективно от витамин Е.

БЯЛ

Рядък чай с минимално количество кофеин. Дълго време той, наред с жълтия чай, е строго забранен за износ от Китай. Напитката се приготвя предимно от пъпките на чаения храст без ферментация. Настойката се запарва с вода 60 – 70°С за 1-2 минути.

Смята се за един от най-полезните чайове; богат на витамин С и витамини от групата
В, премахва спазмите на съдовете, намалява нивото на захар в кръвта, има противотуморни свойства. Може да се пие и вечер, не пречи на съня. Съдържа рекордно количество витамин Е, удължаващ младостта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.