2 чаши чай на ден пазят от остеопороза и счупване на костите

чай пиене
2 чаши чай на ден пазят от остеопороза и счупване на костите

Според Daily Mail при любителите на чай намалява вероятността от счупване на бедрото и от остеопороза

 

Това не може да се каже за онези, които не обичат да пият чай. Стана ясно, че рискът от фрактури намалява с 28%, ако се изпиват 1-2 чаши, и с 37% ако напитката се консумира по 2-3 чаши на ден. Но над 3-4 чаши чай намаляват риска от фрактура с 21%. В този случай, кафето не произвежда подобен ефект.

Очевидно, флавоноидите, съединения, които се намират в чая, помагат да се образува нова кост. Тези полезни вещества ги няма в кафето. Известно е също, че костта става по-плътна под влиянието на флуорид, калций и други минерали, които също се съдържат в чая. Китайските експерти застават твърдо зад последното изследване, като те са взели предвид данните на около 200 000 души.

Преди известно време излезе подобно проучване и за консумацията на бира. Кехлибарената течност има положителен ефект върху здравето на костите. Смята се, че високото съдържание на силиций в бирата забавя загубата на костна тъкан, която загуба често води до счупване, и позволява образуването на нови костни клетки. Плюс това бирата е богата на фитоестрогени – растителни версии на женския хормон естроген. Известно е, че естрогените са изключително необходими за здравето на женските кости.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.