10 мита за секса и мнението на специалистите

Едва ли има нещо, в човешкия живот, което да е обвито в помече митове и недоказани истини колкото G-точката. Сексолозите провеждат постоянни изследвания в опити да разобличат понякога съвършенно абсурдни сексуални поверия, но признават, че митове се предават от уста на уста и хората продължават да вярват в тях.

1. Съществува ли G-точката?
sex_b_1Тази мистична точка, най-ерогентата от ерогенните зони се намира във влагалището и е открита преди 60 години от немския гениколог Ернест Грефенберг. От тогава повече от половин век сексолозите търсят „Светия Граал“ на женския оргазъм. По темата има десетки изследвания, а ето и последното от тях. London King’s College са провели изследване сред 1800 британски жени – еднояйчни близнаци на възраст 23 до 83г. Те изхождали от факта, че ако съществува G-точката тя трябва да бъде и при двамата близнаци. Но това предположение не се подтвърдило. Това показва, че Грифенберг вероятно греши, твърди автора на изследването Том Спектор.

2. Мастурбирането води до отслабване на зрението
Този мит е възникнал като отчаяа опит на по-възраствните да отучат младежите от ръкоблудство, макар че в мита има някаква истина. Спермата съдържа много цинк, необходим за зрението. Вероятно от тук е тръгнал мита, но човек не може да ослепее от мастурбиране и това е факт.

3. Размерът има значение?
Всички приказки на сексолозите, че средностатистическия пенис около 15.5см в ерекция е нормален и съвсем достатъчен не са повлияли на мнението и митовете за това. Проучване между 52 000 мъже и жени показва, че 55% от мъжете са „удовлетворени“ от размера. А 85% от жените са заявили, че размерът на пратньора им ги устройва и изобщо работата не е в размера.

4. Мъжете мислят за секс на всеки 52 секунди.
Всяка година се появяват все нови и нови изследвания, в които тази цифра постоянно се мени. Всеки 3 секунди, всеки 5, всеки 7, а сега всеки 52. Изследването казва, че мъжът мисли за секс на всеки 52 секунди, а жената веднъж в денонощието. Според сексолозите няма никакви доказателства за това.

5. Съществува ли женска еякулация?
Това е тема на бурни дискусии между сексолози и пациенти. Едно от изследванията покзва, че 35-40% от жените изпитват т.нар. „течен оргазъм“. Това явление е описано също така в Кама Сутра. Но няма изследване, което да доказва, че този тип оргазъм наистина съществува.

6. Жените предпочитат обрязани мъже.
Онлайн дискусиите по тази тема приличат на истински словесни битки. Една част с пяна на устата отстояват, че обрязването е гаранция за хигиеничност и гаранция за по голямо удоволствие както при мъжете, така и при жените. През миналата година е било направено запитване в Уганда между 500 жени. Най-разпространеният отговор бил, че няма разлика. През 1999г в British Journal of Urology е публикувано изследване, според което обрязването с времето притъпява чувствителноста на пениса, но позволява да се удължи времето на коитуса.Това е всичко, което могат да кажат по този въпрос учените. pregsex_b_1

7. Сексът привързва жената към мъжа „емоционално“
Този мъжки мит сексолозите развенчават рещинебв Митът е основан, на това, че по време на оргазъм се отделя окситоцин „хормон на прегръдката“ и жената под неговото въздействие уж се сближава емоционално с партньора. Но допитванията доказват, че това не е истинина.

8. Мъжът е роден, за да „засее“ максимално земята с потомство.
Двойните стандарти в моногамията спекулативно обясняват склонноста на мъжа към изневяра с това, че мъжът генетично е „програмиран“ да опложда колкото може повече самки. Но и по този въпрос няма нито едно доказателство. Има изследвания, че мъжът е по-склонен към случайни полови контакти, но причината не е установена.

9. Случайните полови контакти трамират емоционално.

Здравият смисъл на пръв поглед подтвърждава това твъръдение. В нашата култура не се смята за много прилично честатата смяна на партньорите. Но изследване на университета в Минесота, публикувано през 2010г не е подтвърдило този факт. Напротив, то показва, че самооценката и емоционалния статус на младите хора, които имат случайни контакти и тези, които имат постоянен партньор са абсолютно еднакви.

10. Еякулацията изсмуква от мъжете „жизнената енергия“
Митът, че при всяко изхвърляне на семенна течност мъжът губи „жизнена енергия“ и дори съкращава живота си е широко разпространен. Изследванията за този мит са крайно противоречиви. Едните твърдят, че честата еякулация предпазва от рак на простата. Други твърдят обратно, че честата еякулация предизвиква рак на простата. Относно загубата на „жизнена енергия“ специалистите мълчат, за да не се смеят на глас.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.