https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

10-минутна дрямка след обяд подобрява храносмилането

0

Храносмилането ще се подобри, ако дремнете 10 минути след като сте обядвали

driamka
Аюрведа съветва след ядене да си полегнете. Не дълъг следобеден сън, а 10-минутна дрямка на лявата страна, за да се помогне на организма да смели храната.

Панкреасът (който произвежда храносмилателни ензими), както и стомахът също са отляво. Когато лежите наляво, те са в естествена позиция. Тогава храносмилането е оптимално.

Панкреасните ензими се отделят поетапно, а не наведнъж пак заради гравитацията.

Ако лежите надясно, стомахът и панкреасът са в по-неестествено положение и това ги принуждава да се освобождават от храната преждевременно.
Черният дроб и жлъчният мехур са отдясно. Лежейки наляво, им позволявате да увиснат свободно и така те вкарват с помощта на гравитацията точното количество жлъчка в стомаха. Тя разгражда мазнините и неутрализира стомашните киселини. Ако храносмилането се улеснява по този начин, чувството на тежест в стомаха изчезва. Така че с една кратка „котешка“ дрямка си спестявате сънливост и умора през целия ден. Изяжте си обяда на спокойствие и после дремнете на левия хълбок и ще си подарите по-добро храносмилане.

Главният герой в лявата част на тялото е, разбира се, сърцето, пише „Здраве без лекарства“. Ако спите на лявата си страна, лимфният дренаж към сърцето също ще бъде подпомогнат от гравитацията и то ще си отдъхва, докато спите.

Аортата, която е най-голямата артерия в тялото, излиза от горната част на сърцето и завива наляво, преди да се спусне надолу към слабините. Като спите наляво, сърцето изпомпва по-лесно кръвта надолу по спускащата се аорта.

При спане наляво червата и други вътрешни органи се отдалечават от долната куха вена, чиито стени са много тънки. Тя връща кръвта обратно към сърцето и минава отдясно на гръбначния стълб. Така при спане наляво отново гравитацията подпомага работата на сърцето.

Ако обаче имате болно сърце, трябва да внимавате със спането наляво. Обсъдете въпроса с кардиолог, тъй като притискането му във вашия случай може да е нежелателно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.