https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

У дома се крият много микроби

0

Какво да правите при болки в ставите - лечение, рецепти и съвети

Микроби има навсякъде около нас

У дома се крият много микроби

Болестотворните микроорганизми са опасност за здравето, която дебне не само навън. Някои предмети вкъщи са особено предпочитани от тях. Например четката за зъби може да е обиталище на милиони микроби, което я прави по-мръсна и от тоалетната чиния. Затова стоматолозите препоръчват да завършваме хигиенната орална грижа с антибактериална вода за уста. Сменяйте четката най-много през три месеца. Междувременно я почиствайте – напълнете стъклена чаша с оцет и потопете главата на четката за няколко часа, след което я изплакнете под течаща вода.

Кухненската гъба също е инкубатор за микроби, тъй като създава перфектната за тях влажна среда.

Микровълновата печка. Проучване на университета във Флорида установи, че така за две минути умират 99% от всички живи бактерии.

Дистанционните управления за телевизора, DVD-то, климатика и други устройства са любими места на микробите. За почистването им използвайте кърпа, напоена със спирт. Бършете и мобилните телефони. При изследване експерти от Лондонското училище по хигиена намериха колонии от фекални бактерии върху един от всеки шест мобилни телефона. Друго проучване установи опасните стафилококови бактерии върху почти половината от изследваните смартфони.

Ако ползвате пазарска чанта за многократна употреба, заслужавате поздравления за вашия природосъобразен избор. Само че трябва да я перете често. Изследователи от два университета откриха вредни бактерии в 99% от платнените торби.

С голямо количество микроби са населени кухненските дъски за рязане. Изплаквайте ги с вряща вода и периодично Ти почиствайте с дезинфектант. Експертите препоръчват дъската за плодове и зеленчуци да се съхранява отделно от тази за сурово месо. Ако по вашата дъска има дълбоки белези от нож, най-добре да я изхвърлите – в цепнатините се развиват бактерии.

Дървените лъжици и лопатки не слагайте в съдомиялна машина. Накиснете ги в дезинфектант за около половин час и след това дати измийте с много вода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.