https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Алкалните храни – здраве за цял живот!

0

Алкалните храни, които подбираме за нашата трапеза, могат да бъдат един непрестанен извор на здраве

Алкалните храни – здраве за цял живот!

Алкалните храни са всичко онова, което ние наричаме здраве, дълъг живот и прекрасна, слаба фигура.

Режимът на хранене, базиран на алкалните храни, се препоръчва от много лекари и диетолози както заради благоприятните здравословни ефекти, така и в качеството му на диета за сваляне на килограми.

Механизмът на действие на алкалните храни е свързан с понятието рН – показател за киселинност на средата, който варира в диапазона от 1 до 14. Ако рН е равно на 7, средата се смята за неутрална. При стойности по-ниски от 7 средата е киселинна, а при по-високи от 7 — алкална. РН е в норма, когато се колебае между 7,35 и 7,45 -тогава кръвта има слабо алкална реакция. Внасянето на съществени промени в рН на кръвта е сложен процес, тъй като тялото ни има своите системи за регулация. Но дори и
малките нарушения в киселинно-алкално  равновесие може да доведат до сериозно разстройство в дейността на организма.

По-често балансът се нарушава от смущения в киселинната част – това обикновено се случва при прекомерна консумация на алкохол, на протеинова или на много нискокалорийна храна. Поради това алкалните храни са за предпочитане. Всички продукти имат своя киселинно-алкална реакция. Към алкалните продукти се отнасят плодовете и зеленчуците, ядките, пълнозърнестите, изварата, киселото мляко, пише „Рецепти за здраве“. За киселинни се смятат месото, яйцата, рибата и морските дарове, сметаната, сиренето, маслото. Според диетолозите съотношението в менюто между алкалните и киселинните продукти трябва да е 70:30.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.